INTERJÚK
ÚJSÁGCIKKEK
RÁDIÓS MEGJELENÉSEK
2008/04/04
ITT A TAVASZ

Itt a tavasz, a zord, hideg hónapoknak és a csúszós utaknak egy időre búcsút inthetünk. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy új kihívások várják az autósokat. Szivós Márton vízilabdázó bajnokkal baleset-megelőzésről beszélgettünk.


AT - Te hogyan készültél az évszakváltásra?
SzM - Először is megfelelő abroncsokkal. Télen óriási segítséget jelentett a téli gumi, most azonban eljött az ideje leszereltetni. Ezen kívül a biztonsági öv és a headset használata, ami borzasztóan fontos a számomra – minden évszakban.

AT - Mi az, amire még mindig odafigyelsz?
SzM - Igyekszem türelmesnek és körültekintőnek lenni, nem csak a városban, azon kívül is. Úgy látom, nagyon sokszor mennek bele az emberek felelőtlen előzgetésekbe. Nem látják rendesen be az utat, mégis bevállalják, hogy megelőzik a másikat! Szerintem nem nyernek vele semmit. Én is szeretek gyorsan menni, de ma már inkább csak az autópályán élvezem ezt ki. Megfigyeltem ugyanis, hogy körülbelül tíz perccel később érem el a célomat, ha nem nyomom neki. Ezért nem is nagyon hajtok, semmi értelme nincsen.

AT - Fiatal korod ellenére meglehetősen éretten gondolkodsz. Hol sajátítottad el ezt a mentalitást?
SzM - Amint tudtam, leraktam a jogosítványt, nem vártam vele egyetlen pillanatot sem. Így egyrészt saját tapasztalat, másrészt ügyességi versenyeknek és egy vezetéstechnikai tréningnek köszönhető.

AT - Mit tudtál hasznosítani az itteni tapasztalataidból a mindennapi gyakorlatban? Van esetleg valami jó tanácsod, amellyel segítenél másoknak?
SzM - Elsősorban azt tanultam ezekből, hogy mire figyeljek jobban oda és adott szituációban hogyan reagáljak. Jó tudni, hogy mostanában különösen sok váratlan akadály gördülhet elénk. A hideg évszak során mindig jelentősen romlik az utak minősége és nő a kátyúk száma. Arról nem is beszélve, hogy ha beköszönt a meleg idő, több a kezdő a forgalomban, és kirajzanak a kétkerekűek. Sőt, nem csak arra kell felkészülni, hogy az első örömmotorozások ne végződjenek tragédiával, hanem arra is, hogy a közeli játszóterekről vagy sportpályákról bármikor kirepülhet egy labda az útra. Ilyenkor nem elég fékezni, körül kell nézni, hiszen várhatóan hamarosan megjelenik a tulajdonos is.

AT - Ez valóban így van. Légy egy picit önkritikus! Szerinted mit csinálsz rosszul?
SzM - Szerintem az én hibám az, hogy időnként – főleg amikor nagyon kell sietnem - türelmetlen vagyok a városi forgalomban és a dugóban. Mostanában ezért igyekszem hamarabb elindulni, és akkor nagyon nyugodtan közlekedek. Nem izgatnak az esetleges torlódások vagy az, ha valaki ügyetlenkedik előttem. Mivel manapság már hétvégén sem üresek az utak, mindenképpen érdemes hosszabb menetidőbel számolni, bárhova indulunk, így higgadt fejjel kisebb eséllyel kerülünk balesetveszélyes szituációba.


(forrás: Autó Teszt Magazin - 2008. április)