INTERJÚK
ÚJSÁGCIKKEK
RÁDIÓS MEGJELENÉSEK
2008/08/04
TÖRTÉNELMET ÍRHATNAK A MAGYAR VÍZIPÓLÓSOK

Az athéni olimpia óta nem nyert világversenyt, Pekingbe mégis aranyéremért utazik a magyar férfi vízilabda válogatott. Ha sikerül, ez lesz sorozatban a harmadik olimpiai elsőség. A legfőbb riválisok a szerbek és a horvátok lehetnek.

Az olimpiáról lemaradt Oroszország 24-5-ös legyőzésével a magyar vízilabda válogatott a hétvégén elhódította a margitszigeti Unicum-kupát. A győzelem értékét növeli, hogy Kemény Dénes tanítványai a tornán - akárcsak az Európa-bajnokságon - ismét a nagy erőkből álló Horvátországot utasították maguk mögé. Igaz, a második fordulóban déli szomszédaink alaposan megnehezítették Kásásék dolgát: néhány perccel a lefújás előtt még két góllal vezettek a horvátok, a magyarok végül nagy nehézségek árán mentették döntetlenre az összecsapást.

Néhány nappal a pekingi olimpia előtt a hazai közvéleményt az foglalkoztatja, hogy képesek lesznek-e vízilabdázóink arra, hogy sorozatban harmadik olimpiájukról térjenek haza aranyéremmel.

"Nagyon erős magyar válogatott utazik Pekingbe" - állítja lapunknak Szivós Márton, a Honvéd válogatott vízilabdázója. Szivós Márton szerint a rutin dönti el, hogy ki nyeri az aranyérmet, ez pedig a címvédő Kemény-csapat esélyeit növeli. A Honvéd klasszisa szerint a 2000-s Sydney olimpián erősebb csapatok vettek részt, mint Pekingben, ezúttal a szerbektől és a horvátoktól kell tartania válogatottunknak.

Mátyás Zoltán, a Ferencváros vízilabdázója másképp vélekedik: "Sokkal kiegyensúlyozottabb a pekingi mezőny, mint a korábbi olimpiákon. Nagyon izgalmas torna elé nézünk, a játékosok sokkal nagyobb igénybevételnek lesznek kitéve" - nyilatkozta a Heteknek a vízipólós, aki szerint nüanszok döntenek arról, ki milyen érmet szerez Pekingben.

A torna egyik nagy esélyesének számító Szerbiát például Athén óta nem sikerült megvernie a magyaroknak, sőt! A fizikai erejéről és fegyelmezett játékáról híres délszlávok négy év alatt hétszer verték meg az "aranycsapatot".

"Egyértelmű, hogy a délszláv csapatok jelentik a legnagyobb kihívást a magyar csapat számára" - vélte Mátyás Zoltán. Mátyás szerint Szerbia és Montenegró számára szinte mindegy, milyen sorral áll fel, ugyanarra a sebességre képes. Horvátország játéka pedig a magyarokéra hasonlít: látványos és technikás.

A horvát csapat abban reménykedik, hogy a magyarok elleni rossz sorozata éppen Pekingben ér véget. A világbajnok délszlávok egy éve nem nyertek a mieink ellen, a legutóbbi málagai Európa-bajnokságon kétszer is egy góllal maradtak alul, a bronzmérkőzésen már csak hosszabbítás után. Az Unicum-kupán elszalasztott horvát siker miatt Ratko Rudics válogatottját még inkább fűti a revans vágy. Akkor is, ha a tavalyi világbajnokságon éppen a magyarokat verték a döntőben.

A délszláv "konkurencia" a közelmúltban újabb taggal bővült: a két éve független Montenegróval. A mindössze 680 ezer lakossal rendelkező kisország máris nagyágyúnak számít a vízilabda világában, esélyes az olimpiai éremszerzésre, még ha komoly tapasztalattal nem is rendelkezhet világversenyekről.

A fiatal állam története első Világligáját ezüstéremmel, első Európa-bajnokságát pedig aranyéremmel fejezte be. Utóbbi világraszóló sikerét úgy érte el, hogy a döntőben Szerbiát győzte le 6-5-re. Érdekesség, hogy a kontinensviadalon Montenegró négy, korábban Szerbiával világbajnoki címet nyerő játékost vonultatott fel. Hiába a figyelemreméltó eredmények, Szivós Márton szerint Montenegró még nem tartozik a torna favoritjai közé, mivel nincs elég rutinja. "Kiugró teljesítményre képesek, de a végső győzelemre szerintem nincs komoly esélyük" - állítja a válogatott játékos.

Montenegró legutóbbi Eb-sikere részben annak is köszönhető, hogy Magyarország és Szerbia már az olimpiai felkészülésre helyezte a hangsúlyt. A magyar válogatott erejét bizonyítja, hogy ugyan Athén óta nem nyert világversenyt, de mindenütt dobogón végzett (a legutóbbi Eb kivételével csupa ezüstérmet szerzett).

"A magyar csapat jó esélyekkel vág neki a tornának" - állítja Mátyás Zoltán. A zöld-fehérek játékosa szerint Kemény Dénes csapata sokkal pörgősebb, látványosabb támadójátékot játszik az athéni olimpia óta. A keretben található három világklasszis balkezes ékes bizonyítéka, hogy a magyar férfi vízilabda-válogatott történelmi lehetőség előtt áll, hogy sorozatban harmadik olimpiáját nyerje meg. Szivós Márton szerint összejöhet a triplázás: "Magyarország, Szerbia, Horvátország sorrendet tippelnék" - véli a világbajnoki ezüstérmes játékos.


(forrás: Hetek Online)