INTERJÚK
ÚJSÁGCIKKEK
RÁDIÓS MEGJELENÉSEK
2009/07/08
SZIVÓS MÁRTON NAGYÍTÓ ALATT

Nagyító alatt a Honvéd ötszörös magyar bajnok, Euroliga-győztes vízilabdázója. Szivós Márton, Balaton, a belváros varázsa és egy pólócsalád története.


CSALÁD
Történelmet írhat azzal, ha ott lesz a londoni olimpián, és a válogatott zsinórban negyedszer is aranyérmes lesz. Ugyanis példátlan, hogy nagyapa, apa és fiú is olimpiai bajnok legyen, pláne ugyanabban a sportágban. Idősebb Szivós István az 1948-s olimpián debütált, ezüstéremmel, négy és nyolc évvel később aranyat nyert. Fia, Szivós István hatalmas termetű center volt, árulkodó, hogy már 14 évesen megállta a helyét az FTC felnőttcsapatában. 1968-ban és 1980-ban bronzot nyert az olimpián, 1972-ben második lett, 1976-ban ért a csúcsra. Marci fia akkor ismerkedett az alapokkal, amikor ő a Fradi edzője volt. Idősb Szivós István feleségének testvére, Györfi Endre is játszott az 1948-as londoni válogatottban, a fia és tinédzserkorú unokája is pólózott, illetve utóbbi jelenleg is. Őt Mártonnak hívják, a másodunokatestvére után...


VILÁGBAJNOKSÁG
"Nehéz megmondani, hogy helyezésben mit várhatunk Rómában a megújult magyar válogatottól - mondja a pólós. - Lehet, hogy már a világbajnokságra annyira összeáll a játékunk, hogy kellemes meglepetést szerezhetünk. A négybe mindenképpen illene bejutnunk." Várhatóan vele a keretben. Ki van éhezve a sikerre, hiszen a sok ezüst mellett mindössze egy Világliga-aranyérmet nyert a válogatott - eddig. A Honvéd színeiben toronymagasan szerzett gólkirályi címet az idei bajnokságban, a válogatottban több védekező feladatot kap, de bármilyen szerepet oszt rá a rendező, ő örömmel játszik a nemzeti csapatban.


BALATON
Szigliget, északi part, béke. Mondhatnánk, hogy a nyugalom szigete, de igazából ez egy kis félsziget. Még vonatállomása sincs. Itt a család nyaralója. Marci kiskora óta itt nyaral, idehúzódik, ha békességre vágyik. Horgászik, pontyokat, kárászokat, keszegeket szokott fogni, de nem szereti a halat, csak a halászlevet, így olykor visszadobja a fogást, máskor meg odaadja a szomszédoknak, és ők halászlében fizetik vissza a jótéteményt. A múltkor Gergely István és Fodor Rajmund kétszeres olimpiai bajnok csapattársaival elindultak egy horgászversenyen. Bár lételemük a víz, bevallja, hogy nem profik a szakmában, így a rossz kezdés után megszerzett negyedik helyükre nem lehet panasz. Hát igen: a tóparton nincs rajtuk olyan eredménykényszer, mint a medencében...


JÖVŐ
A jövő számára a vízilabdáról szól. Szeretne ott lenni a londoni olimpiai csapatban, de még nem ez az első számú feladat a fejében. "Nem szabad ennyire előretekinteni, lépésről lépésre, évről évre kell haladni, most a vb-csapatba kerülésre koncentrálok. Ha ez megvan, akkor Rómára." A pólón kívül nincsenek hangzatos tervei, fontosak neki a barátok (egyaránt van köztük pólós és civil is, az uszodában Molnár Tamással és Paján Viktorral van a legszorosabb kapcsolatban) és a család. Nyugodt életet szeretne, esetleg egy kis üzletet, és szívesen edzősködne. De addig sok víz lefolyik a Kőér utcai medencéből: remélhetőleg rengeteg feladat vár még ott rá.


HONVÉD
Marci 2000-ben igazolt a KSI-ből a Honvédba. 2001 és 2005 között zsinórban öt bajnoki trófeát nyert a klubbal, 2004-ben megnyerték az Euroligát is. Aztán egy évet a Pro Reccóban játszott, olasz bajnok és kupagyőztes lett, és megszakítás nélkül ötödször szerepelt az Euroliga döntőjében. Utána visszaigazolt a Dominóba. Ezen a nyáron nagy jövés-menés van a magyar csapatoknál, a szélső az új Honvédról azt mondja, hogy sokat változott, idő kell, míg beérik a fiatal együttes, de a gyorsaságra már az előttünk álló szezonban is építhet. Őt is csábították Olaszországból és Montenegróból, de örömmel maradt. "Egyre kiegyenlítettebb a bajnokság - elemez Marci -, a Vasas most is favorit, de az Eger, Fradi, Szeged, Honvéd négyesből bárki elkaphatja. Nagy harc lesz a négy közé kerülésért, de velünk mindenképpen számolni kell majd!"


BUDAPEST
"Hiányzott Budapest, a család, a barátok, amikor Olaszországban játszottam egy évet, de kint is nagyon jól éreztem magam." Született budapesti, sőt, született belvárosi srác. Ma is ott lakik. Azt mondja, élvezi, hogy minden karnyújtásnyi távolságra van, hogy egy perc alatt bárhova elér. Élvezi, hogy a város szívében él. Hogy bármikor beülhet egy kávéra valami jó helyre. Amikor meg nyugalomra, a természet közelségére vágyik, ott a szigligeti nyaraló.


SZABADIDŐ
A kevéske szabadidejét horgászással, pihenéssel, mozizással tölti. "Az alvás a szükséges rossz: sportolóként nagyon fontos a regenerálódás, de bosszantó, hogy ilyen sok időt át kell aludnunk az életünkből. Annyi izgalmas dolgot lehetne helyette tenni..." A filmekben, a zenében és az ételekben mindenevő (az utóbbiban szó szerint). Édesszájú, szeret nagyokat enni és kávézni. A feketézés szenvedélye Olaszországban kapta el. "Reggel egy hosszú kávé társaságában átgondolja az ember az aznapi teendőket, délután pedig kellemes megpihenni egy jó erős presszókávé mellett." Van még egy szenvedélye: a futball. Tizenéves korában lázadásból ott akarta hagyni a pólót, de nem volt komoly a kitörési kísérlet: egy futballedzést teljesített a Ferencvárosban. "Mindig is ügyesen fociztam, azt hittem ez elég lesz... Gólérzékeny vagyok, elöl szeretek játszani. Hihetetlen érzés lehet tömött, nyolcvanezres stadionban játszani, de egyáltalán nem bántam meg, hogy a pólónál maradtam!"


(forrás: Képes Sport - Kovács Gergely)