INTERJÚK
ÚJSÁGCIKKEK
RÁDIÓS MEGJELENÉSEK
2009/11/18
"KIHÍVÁS ÉS JÓ ÉRZÉS"

Háromgólos hátrányból is nyerni tudott a Domino Honvéd a ZF-Eger ellen hétfő este, nem utolsósorban a háromgólos Szivós Mártonnak hála.

"A fő probléma a fő öröm is" - mondta Szivós Márton, amikor rátért a Honvéd korelemzésére. A ZF-Eger ellen a Domino gyakorlatilag végig háromgólos hátrányban volt (0-3, 1-4, 2-5, 5-8, 6-9, 7-10 is volt), de javuló játékkal végül 11-10-re nyert. A háromgólos Szivós álláspontja szerint előbbi és utóbbi oka is a fiatalság.

"Nálam csak Gergely Pista, Székely Bulcsú és Matajsz Márk idősebb, Paján Viktorral pedig egy évben születtünk, a többiek mind fiatalabbak nálunk - mondta Szivós. - Ezek a játékosok nagyon tehetségesek, nagyon jók lesznek egyszer, de ezt az érési folyamatot nehéz gyorsítani. Ezért nemcsak az évadban, hanem meccseken belül is előfordulnak formaingadozások. Ez amúgy mindenkire, idősre és fiatalra egyaránt igaz, de inkább a fiatalokra jellemző. Ezt azonban a korral kinövik. Ugyanakkor bennük van a fiatalos lendület, a hihetetlen győzni akarás. De nemcsak fiatal a csapat, hanem összeszokatlan is. A tehetségeknek kell majd idővel beérniük."

A stratégiaváltás két éve történt: addigra az anno összevásárolt olimpiai bajnokok közül csak Gergely István, Molnár Tamás és Székely Bulcsú maradt, a többi helyet ifjakkal töltötte fel a szakvezetőség. Az idén aztán Molnár is eligazolt, így a fiatalítási folyamat folytatódott: az egykor hét olimpiai bajnokkal taroló Honvédnál ma kettő van. Szivós mindkét garnitúra tagja volt.

"A vezetőség érdeme, hogy megtalálta ezeket a fiatalokat. Ideje volt már a Honvédnál annak, hogy elkezdjünk építkezni. Ha olyan lenne az anyagi háttér, amilyen régen volt, lehet, hogy megengedne magának a klub néhány nagy nevet, de akkor is terv volt a fiatalítás. Hogy milyen az előző csapat után ebben szerepelni? Egyfelől kihívás, másfelől nagyon jó érzés. Látni, ahogy napról napra beérik a munka gyümölcse, hogy amit az egyén vagy a csapat gyakorol, az beválik, hogy a fiatalok jönnek és kérdeznek, tanácsot kérnek... Velünk is így volt anno, és ez nemcsak a Honvédra, hanem az egész magyar pólóra igaz, ezért is tartunk itt. Az előző társaság is nagyon jó volt, de más. Abban a klasszis csapatban az volt a feladat, hogy fiatalként elfogadtassam magam, és a végére tényleg egyenrangú partnerként kezeltek, bíztak bennem. Ma már a rutinosabbak közé tartozom, de nekem is van még tanulnivalóm: apró dolgok, mérkőzéshelyzetek jobb megoldása" - összegzett Szivós, aki szerint az Eger ellen a sok lefordulásos gól miatt lett akciódús a játék: ez a póló szépsége. Meg az, hogy a szintén fiatalító Egerrel párban a Honvédban az átlagéletkor miatt több lehetőség rejlik majd egy-két év múlva, mint a Fradiban vagy a Szegedben.

Szombaton a Magyar Kupa elődöntőjében Eger-Honvéd meccs lesz, hamar jön a visszavágó. "Nem, a visszavágó majd tavasszal lesz, de remélem, hogy egy apró góllal most is mi leszünk a jobbak" - tette hozzá Szivós.Mit szólnánk ahhoz, ha a vízilabdát levennék a nyári olimpia műsoráról?

Finoman szólva a szívünkhöz kapnánk. Korábban erősen fenyegette ez a veszély, szakavatottak mormolták, a sportágat voltaképpen az úszás, a közös nemzetközi szövetség tartotta műsoron, manapság viszont hála az égnek, mintha lekerült volna a kés a nyakról. Vitán felül áll, elképszetően jót tett, hogy a világszerte "Balkan Games"-nek beharangozott pekingi tornán az Egyesült Államok válogatottja a szerbek testén át egészen a döntőig masírozott, s ott a televízió-képernyőkre tapadó tízmilliók előtt kifejezetten szórakoztató meccsen hajtott fejet a legjobb előtt. Amely történetesen a magyar válogatott.

El lehet-e felejteni Varga Dénes majdnem nullszögből lőtt gólját? Az ilyen káprázatos, sokat ismételt mozzanatok (és közben pimaszul középre nézett - jaj, libabőr...) lehelnek életet a játékba, a gladiátorok küzdelmébe. Van remény!

Mindez a Kőér uszodában látottak miatt villanyozza fel újra a pólóért rajongó embert. Két, tinédzserekkel felálló társaság (Honvéd, Eger) vívott fordulatos, minden igényt kielégítő küzdelmet, amelyet két brilliáns megoldás emelt csúcskategóriába. Szivós Márton akciói a régi vízilabdát idézték, azt a játékot, amelyben nem a bruszt, nem a bicepsz és tricepsz, de nem is a játékvezető, hanem a fifika, a technika kerül reflektorfénybe.

"Nagyon jó csapatok: nem csinálnak semmit, de azt tökéletesen" - szokta volt mondani frappánsan Faragó Tamás a "jugoszlávokra", a játékot ölő, kegyetlen, ad absurdum véres mederbe taszító, amúgy persze nemes ellenfelekről, akik meghatározó tagjai a sportágnak. A stílus ellen tenni, ergo visszafordítani talán már képtelenség, kordában tartani mindazonáltal kötelesség - ez esetben meglehet, több ilyen eszményi, lélegzetelállító megoldás kap teret a medencében.

"A mai vízilabdában nagyon ritkán lehet látni ilyen szép akciót, gyönyörű volt" - kommentálta Marci első egy az egy elleni gólját (klasszisára jellemző, később megismételte!) Szabó Zoltán, a kilencvenes évek legendás Újpestjének játékosa, aki egyszersmind fel is mentette az "áldozatot", a védőként átvert vendégjátékost. Na ja, Biros Péter sem a tipikus erőpóló megtestesítője.Összesen tizenkilenc akciógól született a hétfő esti Domino Honvéd-ZF-Eger férfi bajnoki vízilabda-mérkőzésen, emberelőnyből csak kettő. A rangadó ezért nem a manapság szokásos előny-hátrány játékkal telt, hanem látványos pólóval. A szinte végig háromgólos hátrányban lévő, mégis 11-10-re győző Honvédban a három találatig jutó Szivós Márton volt az egyik legjobb, Biros Péter átemelesével ritkán látható gólt is szerzett. A játékos édesapját, Szivós Istvánt arról kérdeztük: mi kellene ahhoz, hogy folyamatosan ilyen látványos legyen a vízilabda.

- Megfelelő játékosok megfelelő formája és megfelelő bíráskodás. Ha az olyan játékosokat, mint amilyen Marci is, hagyják játszani, akkor kialakulhat ilyen látványos mérkőzés. Marci három akciógóljára az egész uszoda csettintett: volt távoli, volt átemelés, minden. Ez a póló sava-borsa. Aki ezt a sportágat magas szinten űzte, tudja, hogy egyszerűen alakulhat így egy meccs. Hétfő este a játékvezetés is jó volt: engedték a jó játékot, és vannak olyan játékosok, akik erre ráéreznek. Az én időmben is voltak, de a mostani háromszoros olimpiai bajnok generációban is vannak ilyenek, Benedek Tibor, Kásás Tamás vagy Kiss Gergely. Sajnos ebben a sportágban benne van, hogy az előny-hátrány játék domináljon, de most jöttek a telefonok, azok is hívtak, akik ritkén néznek meccset. Ilyen show-t nagyon rég láttak.


(forrás: Nemzeti Sport)