INTERJÚK
ÚJSÁGCIKKEK
RÁDIÓS MEGJELENÉSEK
2009/12/05
SZIVÓS A SZIVÉRE HALLGATOTT

Jótékony célokra ajánlotta fel a gólkirályi címéért járó összeget Szivós Márton, a T-Mobil Honvéd válogatott vízilabdázója. A pénzt, megosztva, a budapesti gyermekklinika és az erdélyi Dévai Árvaház kapja – rendelkezett a gólkirály, aki nem először jótékonykodott.


– Tudnak már a gyermekklinikán és Böjte Csaba árva gyermekei az ön felajánlásáról?
– Nem. Nem szóltam még nekik. Karácsonyi meglepetésnek szántam. Kértem a díj átadóit, egyből nekik utalják a pénzt. Nem azért tettem, hogy engem ünnepeljenek, vagy köszönetet várjak, egyszerűen a lelkem ezt diktálja.

– Hogyan döntötte el, hogy ki kapja a felajánlott pénzt?
– Láttam egy filmet Böjte Csabáról és a dévai gyermekotthonról. Aztán csapattársam, Gór Nagy Miki is sokat mesélt az ottani állapotokról. Ezért jutottak most az eszembe a dévaiak. És bár sokáig tépelődtem, hogy más alapítvány is rászorulna, de aztán rájöttem, hogy nem szabad elaprózni, s a fele-fele arány mellett döntöttem.

– Hogyhogy csak most kapta meg a tavalyi címért járó díjat és pénzt?
– Először is nagyon örülök a díjnak, és mivel csapatsportágban játszom, a csapattársaimnak is hálával tartozom, nélkülük nem ment volna. A felajánlás pedig úgy jött, hogy mivel saját költségvetésemben nem számítottam erre az összegre, ezért hát felajánlottam. Úgy gondolom, nehezen kerülhetne jobb helyre a pénz.

– Ön nem először jótékonykodik. Néhány éve ünnepelték az olasz lapok, amikor éppen Genovában légióskodott, és a liga legjobbja lett, a címmel járó pénzt a Pro Recco tragikusan elhunyt olimpiai bajnok spanyol kapusa, Jesus Rollan árván maradt gyereke taníttatására utalta át. Úgyszólván, ön "visszaeső".
– Ezt diktálja valami belülről. De Genovában nem egyedül jótékonykodtam, hanem csapaton belül gyűjtöttünk Rollan gyermekének. Összekalapoztuk a pénzt, és aztán átutaltuk. Ám azt hiszem, ezek miatt nem kell engem ünnepelni. Higgyék el, nekem ez természetes.

– Közeleg az év vége. Hogyan értékeli az idei szezonját?
– Fontos meccseink vannak még. De úgy gondolom, hogy csapatunknak tapasztalatszerzéssel telt az éve. Fiatalítás történt, sokat kell még tanulnunk. De ha ilyen fejlődőképesek leszünk, meglesz az esély arra, hogy kövessük a nagy elődök eredményeit.

– Válogatott szinten?
– Mivel nem nyertünk érmet, így mondhatnám azt is, hogy nem voltunk sikeresek. De sok klasszis lemondta a válogatottságot, átadva a helyét a fiataloknak. Szerintem a válogatott szépen fejlődik, és 2012-ben megint az arany reményében indulhatunk a londoni olimpián.


(forrás: Magyar Hírlap - Burkovits Ferenc)