INTERJÚK
ÚJSÁGCIKKEK
RÁDIÓS MEGJELENÉSEK
2010/04/01
HÉTKÖZNAPI PRAKTIKÁK

Az utóbbi években egyre több vízilabdázón láthattunk különböző színű, ragasztószalagszerű tapaszokat, amelyeket a pólósok a vállukra, hátukra, derekukra vagy éppen a térdükre erősítenek, a néhány héttel ezelőtt játszott Honvéd-Vasas bajnokin például Szivós Márton fájós vállán díszelgett egy hatalmas rózsaszín tapasz.

"Ezek a tapaszok elmozdítják valamilyen irányba a fájós vagy meghúzódott izmokat - nem szüntetik meg a fájdalmat, de hatásukra nem fáj annyira a sérült tesztrész - magyarázta a Domino válogatott szélsője. - Volt már korábban a hátamon, a válogatottnál, a klubcsapatból is többen használtuk, mindenképpen jó. Olyan, mintha fájna a kezed, miközben felemeled, ilyenkor meghúzzák valamilyen irányba. Ezt ki kell kísérletezni, hogy jobb-e ugyanaz a mozgás, ha elhúzzák a kezet jobbra vagy balra, segít-e úszásnál vagy lövésnél. Ha pedig jobb, akkor már könnyít az állapotodon. Előtte tehát próbamozgásokat kell mozgatni, és csak ezután kerül fel az emberre a tapasz. Szerintem segít, de ugyanolyan, mint az orrtapaszok, természetgyúgyászati eszközök, gyógyszerek. Csak akkor van hatása, ha hiszel benne."

A honvédosoknál Klenyán Tamás masszőr a szakértője a Japánból származó, s mára az egész világon elterjedt Kinesiotape névre hallgató tapasznak. Tőle megtudtuk, bizonyos részeit meg kell nyújtani a szalagnak, és a nem megnyújtott részhez képest húzza abba az irányba a tesztrészt, amelybe szeretnénk. "A bőrfelszín külső elmozdítása más mozgáspályára teszi az izmokat. Nem gyógyít, hanem könnyebb mozgást biztosít. Segít az ízületi mozgást, stabilizáló funkciója van. A rendes ragasztók merevek, ez viszont nyúlik is" - tudtuk meg Klenyán Tamástól.


(forrás: Nemzeti Sport)