INTERJÚK
ÚJSÁGCIKKEK
RÁDIÓS MEGJELENÉSEK
2010/04/24
A RUTINTALANSÁG MIATT ZUHANT ÖSSZE A DOMINO

Ma kezdődik a férfibajnokság rájátszása, amelynek az egyik legnagyobb meglepetése, hogy tíz év után először nem került a négy közé a Domino Honvéd együttese. A gyengébb szereplés nem Szivós Mártonon múlt, a válogatott játékos az alapszakaszban 43 találatával harmadik lett a góllövőlistán.

Az évtized elején hat bajnokságot nyerő Domino Honvéd ebben az idényben az alapszakasz húsz mérkőzéséből csak tizenkettőt nyert meg, és az elsősorban anyagi okok miatt megfiatalított csapat két ponttal az FTC mögött ötödik lett. A válogatott Szivós Márton szorgalmasan dobálta ugyan a gólokat, mégis csak az 5–8. helyért játszhat a csapata.

"Átalakított együttessel vágtunk neki az idénynek – mondta Szivós Márton –, amelyben például hat, húsz éven aluli srác is van. A fiatalabbak hiába tehetségesek, még rutintalanok, és a beérésüket nem lehet siettetni. Ezt figyelembe véve az ötödik hely reális, amellyel természetesen nem vagyunk megelégedve. Mert több pontot hagytunk a medencében, például kikaptunk a BVSC-től, és döntetlent játszottunk a Szolnokkal. Ha nincsenek ezek a hullámvölgyek, akkor most az Eger elleni elődöntőre készülhetnénk."

A 29 éves Szívós Márton a mennyet és a poklot is megjárta csapatával. Hatszor ünnepelhetett bajnoki aranyérmet, 2004-ben pedig ő is ihatott az Euroliga megnyeréséért kapott serlegből. Vajon hogyan éli meg, hogy a rájátszásban nem éremért, hanem csak az ötödik helyért mérkőzhet a Szolnok, a BVSC és az UTE csapatával?

"Ez a Honvéd nem az a Honvéd. Az évtized elején mások voltak az anyagi feltételek, akkor fél tucat olim­piai bajnokkal sorra nyertük meg a bajnokságokat. Sőt négyszer bejutottunk az Euroliga döntőjébe, amelyet hat éve meg is nyertünk. Akkor a bajnokságban csak néhány rangadóra kellett nagyon odafigyelni, most viszont minden pontért meg kell küzdenünk. Persze ennek is megvannak a szépségei, például amikor látom, hogy a fiatalabb társaim napról napra fejlődnek. Megpróbálok segíteni nekik, hiszen ezt a támogatást tíz éve én is megkaptam" – mondta Szivós Márton.

A rájátszás befejezése után a válogatottaknak elkezdődik a felkészülés a zágrábi Európa-bajnokságra, amely újabb nehéz vizsga lesz az olim­piai bajnok magyar csapatnak, amely a tavalyi római világbajnokságon csak ötödik lett.

"Itthon nagyon sok jó játékos van, ezért először ki kell harcolnom az Eb-csapatba kerülést. A kontinensbajnokság nem lesz könnyebb, mint a világbajnokság, hiszen az élvonalból csak az Egyesült Államok együttese hiányzik. Válogatottunknak kizárólag az aranyérem megszerzése lehet a cél, viszont a jelenlegi kiegyensúlyozott élmezőnyben sokszor nüanszokon múlik egy-egy győzelem – sorolta a pólós. – Például egy kapufa vagy egy téves bírói ítélet is eldöntheti a meccset. Ráadásul a Honvédhoz hason­lóan a válogatott is építkezik, csak előrébb tart."

Szivós Márton hűséges típus, 2000-től – egyévnyi olaszországi idegenlégióskodás kivételével – a Honvéd játékosa, tehát a nehezebb időszakban is kitartott. Nem biztos azonban, hogy a következő szezonban is marad, mert az idény végén lejár a szerződése. "Erről még korai beszélni. Most arra koncentrálok, hogy az ötödik hely meglegyen. Majd a bajnokság után tárgyalok a folytatásról. Sok mindentől függ, hogy a következő idényben hol játszom" – mondta.


(forrás: Magyar Hírlap - Salánki Miklós)