INTERJÚK
ÚJSÁGCIKKEK
RÁDIÓS MEGJELENÉSEK
2010/09/08
ÖSSZEÁLLT A VÉDEKEZÉS

A sok lövést blokkoló Szivós Márton szerint kevés gólon kell tartani a soros ellenfelet

A hétfői szünnap után kedden már két edzéssel készült az Európa-bajnokság csütörtöki elődöntőjére a magyar válogatott, amely a csoportelsőségét többek között a remek védekezésének köszönheti. Fő erőssége a blokkolás, ebből alaposan kiveszi a részét Szivós Márton.

Zágráb ezúttal a szomorúbb arcát mutatta, az itt eddig eltöltött másfél hét talán eddigi leghűvösebb napjára és zuhogó esőre ébredtünk. Vélhetően örömmel cserélt volna velünk, "felkelőkkel" Madaras Norbert, akit nem a rossz idő, hanem a láz tartott a takaró alatt. Betegsége miatt ki is hagyta a délelőtti edzést, de az esti tréningre már kikúrálta magát a balkezes kiválóság. A kétszeres olimpiai bajnokon kívül szerencsére mindenki edzett, s a válogatott tagjai a keddre előirányzott két gyakorlás között megnézhették a Németország-Olaszország meccset, amelyen eldőlt, ki lesz az ellenfelünk az elődöntőben.

"Nem szeretnék választani, kivel játszunk - mondta még a találkozó előtt Szivós Márton. - Bárki jön egy Európa-bajnokság elődöntőjében, nem egyszerű ellenfél. Az sem számít, korábban milyen eredményt értünk el a lehetséges riválisokkal szemben, sőt a négy között már semmi sem számít."

Szivós szavai nagy eltökéltségre utalnak, úgy tűnik, a csapat nem akar a csoport megnyerésével learatott babérokon ülni, sőt: tulajdonképpen le is zárták azt a szakaszt, és csak a hátralévő két mérkőzésre összpontosítanak.

"Könyebb ág a miénk - mondta Szivós a német, olasz, magyar ágra a szerb, horvát, montenegróival szemben -, de meg is dolgoztunk érte a csoportban, hogy ilyen helyzetbe kerüljünk. Ugyanakkor hiba lenne azt hinni, hogy bárki ellen simán besétál a magyar válogatott az Európa-bajnokság döntőjébe."

A kellemes helyzetért - egyből elődöntő, s könnyebb ág - pedig leginkább a nyár során nehezen összeálló védekezést lehet dicsérni, hiszen az oroszok elleni, tíz kapott gólt hozó mérkőzést leszámítva határozottan jól működött: a csoportmeccsek során a magyar válogatottnál csak a horvát kapott kevesebb gólt, harminckettőt a mi hamincnégyünkkel szemben. A védőmunkán belül a blokkokat érdemes külön kiemelni, már a mezőnyjátékosok sok lövést megállítanak.

"Az egész Európa-bajnokságon a védekezés az a játékelem, amely nagyon összeállt, remélem, a hátralévő mérkőzéseken is hasonlóan fog működni - bizakodott a csapat 25 blokkjából hetet (!) egymaga vállaló Szivós. - Az egész csapat sokat blokkol, és nem is az számít, kinek sikerül - a lényeg az eredményesség, hogy együtt minél eredményesebbek legyünk. Az, hogy a válogatottban védő is vagyok, különleges szituáció, de a csapat érdeke ezt kívánja, ezért csinálom. Mindenkinek megvan a feladata, azt próbálja a legjobban ellátni, s mindent a csapat érdeke alá rendelni. Mint említettem, a védekezésünk az Európa-bajnokságra már összeállt, ettől függetlenül voltak olyan mérkőzések, olyan periódusok, amelyekbe belecsúszott néhány hiba - persze mibe nem csúszik bele? A védekezés jó alap, ha kevés gólon tudjuk tartani az ellenfelet, jó esélyünk van a győzelemre."


(forrás: Nemzeti Sport - Rác Benedek Balázs)