INTERJÚK
ÚJSÁGCIKKEK
RÁDIÓS MEGJELENÉSEK
2010/10/12
SPORT KLUB, HETI TÉMA: FONTOS AZ AKARAT

Újra itt a Heti téma! A sportklub.tv hetente jelentkező rovatában az aktuális hét legérdekesebb eseményeiből összeállított három kérdést teszünk fel három, a napi sportéletben otthonosan mozgó vendégünknek. A témákat a sportnaptár és a változatosság szabja. Ezen a héten Szívós Mártonnak, a Groupama-Honvéd válogatott vízilabdázójának, Bakos Istvánnak, a Győri Audi ETO KC kapusedzőjének, és Pónácz Andrásnak, a SportKlub kommentátorának véleményét kérdeztük a vízilabda lehetséges szabályváltoztatásairól, a magyar labdarúgó-válogatott San Marino elleni győzelméről és az MKB Veszprém nemzetközi szerepléséről.


Szokásunknak megfelelően ismét olyan sportban járatos embereket kérdeztünk meg az elmúlt hét eseményeivel kapcsolatban, akinek véleménye mérvadó lehet egy-egy témával kapcsolatban, és az elért eredményeik alapján komoly elismerésnek örvendenek a sport világában.

Szivós Márton a Groupama-Honvéd válogatott vízilabdázója, tagja volt a 2010-es zágrábi Európa bajnokságon negyedik helyet szerző magyar csapatnak, de nyert már többek között vb-és Eb-ezüstérmet, Euroligát, valamint magyar és olasz bajnokságot.

A világ legjobb női kézilabdakapusainak szakmai munkáját irányíthatja Bakos István, a Győri Audi ETO KC csapatának kapusedzője. Az biztos, hogy akinek gondolataira Pálinger Katalin és Katrine Lunde Haraldsen is figyel, annak jó meglátásai vannak a sport területén.

A SportKlub stábjából ezúttal Pónácz András véleményére voltunk kíváncsiak. Riporterünk a legtöbb kézilabda-és vízilabda-mérkőzést a helyszínről figyeli, így igazán mérvadó a véleménye a heti kérdéseinkkel kapcsolatban.

3 szakértő, 3 válasz. Lássuk a kérdéseket!


SportKlub: - A vízilabdasport szakemberei megkongatták a vészharangot: szerintük a sportág jövője veszélyben van, mert a nézők nem értik pontosan, hogy mi folyik a vízben, így rohamosan csökken a póló népszerűsége. Az amerikai vízi sportok ikonja, Bruce Wigo úgy értesült, hogy a sportág 2016 után kikerülhet az olimpia programjából. Ennek ellenére a nemzetközi szövetség nem tesz semmi olyan intézkedést, amellyel a nézők számára vonzóbbá tenné a sportágat, pedig Faragó Tamás, olimpiai bajnok vízilabdázónk már kidolgozott egy javaslatot a vízilabda megreformálására. Az Ön kedvenc sportágában van-e olyan szabály, amit megváltoztatna?

Szivós Márton: - Természetesen én is hallottam a szabályváltoztatási javaslatokról. Úgy gondolom, hogy a vízilabdának is alkalmazkodnia kell az igényekhez. Nagyon sok ésszerű javaslat van a sportág reformjával kapcsolatban, de amíg nem próbáltuk ki azokat, addig nem mondhatjuk róluk, hogy jó vagy nem. Amit én legfontosabbnak tartanék, hogy a nemzeti bajnokságok mérkőzéseit a nyári hónapokban rendezzék, mert egyrészt akkor más sportágakban szünet van, és több szurkoló jönne ki a vízilabdameccsekre, másrészt pedig nyitott medencében, jó időben, ideális körülmények között lehetne játszani. Szintén ésszerű változtatásnak tűnik, hogy a mérkőzéseket 25 méteres medencében rendezzék, mert abból sokkal több van szerte a világon. Ráadásul Amerikában is ebből a méretű medencéből van sok, és mint tudjuk azok a sportágak fejlődnek a leginkább, amelyekben az amerikaiak sikeresek.

Bakos István: - Nem hiszem, hogy látványos változást hozna, ha reformokat vezetnének be a vízilabdában. Korábban már volt rá kísérlet, hogy megváltoztassák a vízilabda szabályait, akkor a támadási idővel variáltak. Manapság is látványosságra törekednek a játékosok, mert minél gyorsabb támadásvezetéssel minél több gólt akarnak szerezni. Én maradnék a mostani szabályoknál, nekem úgy tetszik a sportág, ahogy most játsszák. A kézilabdába nagyon nehéz belenyúlni. Az elmúlt években felgyorsult a játék, több gól születik a meccseken, gyorsak a kontratámadások. Éppen ezért sok olyan szabálytalanság van, amely az adott szituációban szabálytalannak tűnik, de nem volt az, csak a sebesség miatt annak látszik. A kézilabda is úgy jó, ahogy van.

Pónácz András: - Szerencsés helyzetben vagyok, mert két egykori vízilabdázó segít megérteni azt, ami a vízben folyik. Szabó Zoltán és Hesz Máté kollégám jó tanácsait persze nem csak én hallhatom, hanem a csatornánk nézői is. Az elvem az, hogy az egyszerű a nagyszerű, ezért a dolgok bonyolítását feleslegesnek tartom. Amit magyarázni kell, az régen rossz. Apropó változtatás: kézilabda esetén a legutóbbi FTC-Győr rangadón viccesen megjegyeztem, hogy a Pálingerék ellen érdemes lenne 45 perces meccseket rendezni, hátha lenne esélye a trónkövetelőknek is. Igaz, ebben az esetben hamarabb rákapcsolnának Konkoly Csaba tanítványai.


SportKlub: - A magyar labdarúgó-válogatott magabiztosan, 8-0-ra győzte le San Marino válogatottját Európa bajnoki-selejtezőn. Milyen hatással lehet egy csapat életére a magabiztos győzelem akkor, ha tudjuk, hogy az ellenfél klasszisokkal gyengébb játékerőt képvisel?

Szivós Márton: - Ha őszinte akarok lenni, akkor a focihoz nem igazán értek, de ha a vízilabdára vetítem le a dolgot, akkor nagy önbizalmat adhat a játékosoknak egy ilyen győzelem. Egy gyengébb ellenfél ellen ugyan nehezebb felpörögni, ugyanakkor több olyan szituációt is lehet gyakorolni, amit erősebb rivális ellen játszani szeretnénk. A mai labdarúgásban 8-0-ra nyerni nem egyszerű, még akkor sem, ha az ellenfél jóval szerényebb játékerőt képvisel. Ebből lehet építkezni és további szép sikereket elérni.

Bakos István: - Azt vallom, bármikor, bárki ellen játszunk, a legjobbat kell nyújtani. Minden meccsnek van tétje. Nem szeretem, ha azt mondják, hogy egy edzőmeccsen belefér a vereség. Nem fér bele, mérhető sportágban mindig le kell győzni az ellenfelet olyan nagy arányban, amennyire csak lehet. A győzelem és a siker motivál, függetlenül attól, hogy mennyire erős az ellenfél. Gyengébbek ellen is magas töltéssel kell pályára lépni, mert ha nem így teszünk, akkor a későbbiekben egy erős csapat ellen visszaüthet. A magyar válogatott nagyon jó mérkőzésen jó szemlélettel csinálta a dolgát, gratulálok nekik. Remélem ez a siker erőt ad a további jó eredmények eléréséhez.

Pónácz András: - Szükség lenne egy drasztikus vérfrissítésre. Az igazi tehetséges magyar fiatalokat sajnos nem hazánk bajnokságából ismerhetünk meg, hanem a külföldi pontvadászatokból, ami furcsa. Szalai Ádám esete pedig véleményem szerint arra sarkallja a leendő utánpótlást, hogy minél hamarabb az országhatáron túl bizonyíthassanak. Nem csoda, hogy duzzad az önbizalomtól a Mainz csatára: igazi futball-légkörben éli meg a sikereit, nem pedig üres lelátók előtt, ahol a szurkolók a negatív dolgoknak sokkal hamarabb hangot adnak. Ezért nem is járok hazai focimeccsekre évek óta. A válogatott sikeres időszaka általában rövid, és akkor is túlértékeljük. Helyén kellene kezelni a nemzeti tizenegyet és sem a szakmának, sem a közönségnek nem szabadna túl nagy elvárásokat támasztania. Ha nem világbajnoki aranyat várunk Geráéktól, akkor az ilyen győzelmeknek is jobban tudunk örülni.


SportKlub: - Az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapata háromból három győzelemmel áll a Bajnokok Ligájában úgy, hogy a legyőzött ellenfelek között a volt a világ élvonalához tartozó német Hamburg és a francia Montpellier is. A legnagyobb vetélytársak hétről hétre komoly csatákat vívnak a hazai bajnokságban, míg a magyar bajnoknak nincsenek itthon ellenfelei, csak „edzőmeccseket” játszanak. A vízilabda-bajnokságunkban viszont kiegyenlítettek az erőviszonyok, olimpiai bajnokok játszanak, ennek ellenére klubcsapataink nem nyernek semmit az európai kupaküzdelmekben (kivétel a Szeged 2009 évi LEN-kupa-győzelme). Milyen hazai bajnokság lenne ideális a magyar kupacsapatoknak, hogy az a nemzetközi porondon is kamatozzon?

Szivós Márton: - Nehéz párhuzamot vonni a két sportág között. Az, hogy vízilabdában kiegyenlítettebb a bajnokság, kihatással van a nemzetközi szereplésre is. Nálunk a jobb játékosok nem egy csapatban összpontosulnak, hanem több klub között eloszlanak, míg kézilabdában a Veszprém játékosállománya évek óta a legjobb Magyarországon, ott játszanak a legjobbak. Ahogy észrevettem, az elmúlt időszakban mindig apró nüanszok miatt maradtak le a sikerről Mocsai Lajos tanítványai. Véleményem szerint bennük van a siker lehetősége, bízom benne, hogy idén ezt sikerül realizálni. Korábban a vízilabdában is volt olyan, hogy a válogatott krémje a Honvédban játszott, egyeduralkodók voltunk itthon, nemzetközi szinten pedig Euroligát is nyertünk. Szerintem nincs recept arra, hogy milyen összetételű bajnokság ideális egy nemzetközileg elismert gárda számára. Ha jó a játékoskeret, a szakmai vezetés akkor előbb-utóbb jönnek az eredmények.

Bakos István: - Azok a csapatok, akik bejutnak egy BL-főtáblájára, már komoly játékerőt képviselnek. Közülük is kiemelkednek a spanyol és német csapatok, mert nekik több komoly meccsük van a hazai bajnokságban, mint a magyar aranyérmesnek. Azoknak az együtteseknek, akik több meccsen vannak rákényszerítve a magas hőfokú csatára, azoknak valamivel könnyebb dolguk van a nemzetközi porondon. De az is hozzátartozik a dologhoz, hogy a játékosoknak fejben tudatosítaniuk kell magukban, hogy meg tudják oldani a nehezebb helyzetet. Ha fejben megvan az akarat és a szándék, akkor az kiegyenlítheti a gyengébb bajnokság miatt kialakuló hátrányt.

Pónácz András: - Először is szívből gratulálok Mocsai Lajos csapatának a győzelemhez, tartáshoz és küzdeni tudáshoz. Amióta a SportKlub közvetíti a kézilabda meccseket, kettő olyan összecsapásra emlékszem, amikor a Pick Szeged megnehezítette Gulyásék dolgát. Persze ez nem az MKB hibája, az ellenfeleknek kellene erősödniük. Tetszene egy olyan regionális bajnokság a labdajátékokban, ahol a környező, szomszédos országok csapataival tudnánk rendszeresen megmérkőzni. Új impulzusok érnék a játékosokat és edzőket egyaránt. Kézilabdában nem véletlenül szerepel nálunk a Tatran Presov, kinőtték a szlovák bajnokságot és továbbléptek. Követendő példa az Alba Volán EBEL-szereplése is. Igazi profi életet élnek Ladányiék, rengeteget utaznak, nívós csapatok ellen tanulhatják el azokat a fortélyokat, amelyre a hazai közeg kevésbé nyújt lehetőséget. Egy idő után túlságosan kiismerhetővé válnak az erőviszonyok, egyhelyben topognak a kiemelkedő csapatok. Nekem nagyon tetszene, hogy az erősebb klubok tehetséges magyar fiataljai a magyar bajnokságban játszanának, a felnőtt profik pedig egy úgynevezett regionális ligában. Persze ez leginkább financiális kérdés, gondolom a kupaszereplések is hatalmas vagyonokat emésztenek fel.


(forrás: Sportklub.tv)