INTERJÚK
ÚJSÁGCIKKEK
RÁDIÓS MEGJELENÉSEK
2010/10/27
BIZTOSÍTOTT JÖVŐ

A 2000-es évtized első felének - 2001-től 2006-ig - egyeduralkodója volt a honi pólóban a Domino Honvéd csapata. A hat, megszakítás nélkül szerzett bajnoki aranyérmet - közte egy-egy Euroliga- és európai Szuperkupa-diadallal - négy, egyre szűkebb esztendő követte, mígnem idén nyáron távozott a főtámogató mobilos cég. Június 28-án jött a Groupama Garancia Biztosító, s a francia tulajdonú vállalkozással az anyagi biztonság, s az első nagy siker: a legutóbbi négy év bajnoka, a Vasas kiverése a Magyar Kupából. (Részletek a Sztár Sport cikkéből...)


Némiképp módosítanunk kell az ősrégi mondást: egy sikeres férfi mögött keresd a biztonságot jelentő nőt. A sportban ez úgy igaz, hogy egy sikeres csapat mögött mindig keresni kell a biztos hátteret garantáló szponzort. A Honvéd - illetve, a kezdet kezdetén, a kilencvenes-kétezres évek fordulóján még Spartacus-Honvéd - esetében ez a Westel, illetve a T-Mobile volt, majd 2010 nyara óta a Groupama Biztosító, amely megjelenésével a túlélést jelentette a sokak által már temetett csapatnak.

"Harmadik idényemet kezdem a csapat élén, de még egyetlen szezonnak sem vágtunk neki ilyen felfokozott várakozásokkal, mint a 2010-2011-esnek - mondja Vad Lajos vezetőedző, a nyolcvanas-kilencvenes évek szenzációs balkezes bombázója, akit, ha kivisznek az 1988-as szöuli olimpiára, akkor, meglehet, egy további éremmel, sőt, talán éppen aranyéremmel lenne most gazdagabb a magyar vízilabdasport. - Fantasztikus vezérkar áll a szakosztály élén, Fodor Lajos vezérezredes úrral, honvédelmi szakállamtitkárral, Novák Feri bácsival, szakosztályvezetőnkkel és Molnár Imre klubelnökkel"

A tréner nehéz helyzetben vette át a szakmai irányítást 2008 nyarán.
"Amikor megérkeztem, akkor távozott el a klubtól a fél válogatott, Benedek Tibor, Biros Péter már korábban, Kiss Gergely, Fodor Rajmund, Molnár "Papesz", később pedig Vári Attila. Jócskán meggyengültünk, persze nem ért bennünket váratlanul a T-Mobile nyári távozása, hiszen egyfelől lejárt a szerződés, amely összekötötte a szakosztályt és őket, másfelől az azt megelőző két évben már félreérthetetlen jelek mutattak a búcsúra. Azt persze le kell szögeznem, hogy csakis köszönettel tartozunk a mobilos cégnek a sokéves támogatásért" - tekint vissza a közelmúltra a szakember.

Szóval, jött a Groupama, és jött hat új játékos a nyáron.
"Meggyőződésem, hogy a vezetőink hitelessége volt az, ami mellénk állította a francia biztosítót, s ugyanez volt az oka annak, hogy jól sikerült erősítenünk. Pedig sok helyről keresték a játékosainkat, de a gerinc megmaradt, s jöttek az újak: Hárai Balázs, Mátyás Zoltán, Tóth Márton, Hangody László, Vereczkey Zoltán, Angyal Dániel. De említhetném az Újpestből két éve érkezett Bátori Bencét, a volt KSI-s Jansik Dávidot - mindketten 19 évesek -, Salamon Ferencet. Jansik már nem nyeretlen kétéves, a Vasas ellen két és fél negyeden keresztül levette a pályáról az angyalföldiek kétméteres, olimpiai ezüstérmes óriását, az amerikai Powerst!" - melegedik bele az elemzésbe Vad, aki nem titkolja, hogy a legutóbbi bajnokságban elért ötödik helyet kudarcként élték meg, bár az volt a realitás.

"Ezúttal is a négy közé jutás a cél, bár igazából a dobogó, a nemzetközi kupában, a LEN-sorozatban pedig minél messzebb jutni, akár a csúcsra is. A Vasas kiverése a Magyar Kupából nem volt véletlen. Mindenkit azt mondja, hogy ez még a szezon eleje, ami igaz, de az is, hogy ezt az eredményt már nem lehet meg nem történné tenni, szemben egy esetleges bajnoki botlással. Mi továbbjutottunk, a Vasas pedig kiesett - és ez végleges. Amúgy nem lihegjük túl a sikert, csapatépítés közben vagyunk, de kaptunk egy visszaigazolást arról, hogy jó úton járunk."Szivós, a rangidős

Szivós Márton még csak 29 éves, de rangidősnek számít ebben a mai Honvédban.
"A 2005-2006-os idényt leszámítva végig a Honvédban töltöttem a 2000-es éveket, az egyéves reccói kiruccanást leszámítva, őshonvédos vagyok. Részese voltam a kezdeteknek, amikor még Honvéd-Szparinak hívtak minket, tinédzserként játszhattam a Sugár Sándor, Tóth Imre, Bárány Attila nevével fémjelzett csapatban, majd immár huszonévesként a nyolc olimpiai bajnokot felvonultató nagy Domino Honvédban, amely mindent megnyert, amit meg lehetett nyerni. És most talán az egyik húzóembere lehetek az újjáformálódó Groupama Honvédnak, amely - reményeim szerint - újra sikercsapat lesz" - ad rövid történeti áttekintést az idei EB-negyedik helyezett válogatott erőssége.

Szivós nagy jelentőséget tulajdonít a Vasas elleni Magyar Kupa-sikernek. "Roppantul örültem ennek a diadalnak, óriási szüksége volt a Honvédnak erre az eredményre. Hatan elmentek, hat új játékost igazoltunk, kicserélődött a fél csapat, kellett a visszaigazolás, a sikerélmény. Főleg a fiataloknak, de nekünk, idősebbeknek is. Nagyot fordult a világ az elmúlt évtizedben. Valaha én tanultam, én próbáltam ellesni a fortélyokat Benedek Tibiéktől, most meg azon vagyok, hogy átadjam az elmúlt másfél évtizedben megszerzett tudást a fiataloknak: Jansiknak, Bátorinak, Angyalnak és a többieknek."

A szélső - aki védőposzton is klasszisteljesítményre képes - hálával gondol vissza a korábbi és a jelenlegi főtámogatóra is.
"A T-Mobile nemcsak a Honvédot segítette, hanem az egész magyar vízilabdasportot azzal, hogy lehetővé tette az olimpiai bajnokok hazaigazolását. A mai világban szinte példátlan, hogy a világ legjobbjai egy adott sportágban idehaza tudjanak játszani. És én úgy érzem, hogy ennek a nagyszerű csapatnak teljes jogú tagja lehetettem, egyenrangú játékos a válogatottak között. A mostani szponzorunk pedig, a Groupama - legalábbis ebben bízom - egy új nagy Honvéd sikereit alapozza meg."

...

A teljes cikket jövő hét szerdán olvashatjátok ugyanitt!


(forrás: Sztár Sport - Ch. Gáll András)