INTERJÚK
ÚJSÁGCIKKEK
RÁDIÓS MEGJELENÉSEK
2011/05/14
"LONDON FOGLALKOZTAT, DE ADDIG MÉG SOK A FELADAT"

Ez aztán a sportos családfa. Nagyapja az ötvenes években hazánk egyik legjobb centere, Európa-bajnok, kétszeres olimpiai aranyérmes vízilabdázó, édesapja olimpiai-, világ- és Európa-bajnok pólós. Ha Szivós Márton - mert róla, illetve a családjáról szól a történet - kijut Londonba, s aranyérmet szerez, újabb sporttörténelmi bravúr születik. Példátlan ugyanis, hogy nagyapa, apa és fia egyaránt olimpiai bajnok legyen, ráadásul ugyanabban a sportágban. A Szivós-famíliának erre minden esélye megvan, de vajon hogyan dolgozza fel mindezt a "legkisebb", Márton, aki jelenleg a Honvéd játékosaként, no meg üzletemberként is helytáll?

- Már kisgyermek koromban eldőlt a sorsom, hogy vízilabdázó leszek - vág bele nevetve -, de a fentiek alapján ez talán nem is csoda. Egyébként nem családi kényszer szülte mindezt, a pólóedzések hangulata miatt ragadtam ott az uszodában.

Érdekes lehet, hogy az olasz Pro Recco korábbi légiósa, a 30 esztendős Szivós Márton napjai miként telnek, már csak azért is, mert a Honvéd erőssége nem csak az uszodában, hanem immár az üzleti életben is megállja a helyét.


7:30 - Indul a nap, protekciós reggelivel

- Reggel nem kell túlságosan korán felkelnem, de azért hét, fél nyolc körül illik kikászálódnom az ágyból. Nincsenek nagy igényeim a nap ezen szakában, viszont a reggeli tejeskávémhoz ragaszkodom, e nélkül nem indulhat a nap.

És hogy már fentebb jelezzük: Szivós Márton a medencén túl az üzletben is megállja a helyét.
- Most tavasszal két éve, hogy megnyitottuk a Sarki Fűszerest, aminek külön története van. Amikor kint játszottam Olaszországban, megfogott az ottani egységek hangulata, az édesség, a delikát, a különböző kulináris élvezetek egyszerűen magával ragadtak. Hazatértem, megismerkedtem Nemesvölgyi Attilával, akivel ma már nem csak barátok, hanem üzlettársak is vagyunk. A gondolat korábban is motoszkált bennem, de nem volt elég kiforrva ahhoz, hogy megvalósítsam. Hát, együtt belevágtunk, s nagyon büszke vagyok a közös munkánkra.

A reggelinél tartottunk, így kihagyhatatlan: mivel indít a tejeskávé mellett a pólós?
- A Sarki Fűszeres reggel nyolckor nyit, de nekem azért van egy protekcióm, s a Belvárosból könnyen beérek a Pozsonyi útra még nyitás előtt, ahol megreggelizem. Croissant, vajas vagy lekváros kiflit szoktam fogyasztani narancslével. Sokat nem eszem, az is inkább - édesség, hiszen édesszájú vagyok.


8:45-11:30 - Délelőtti edzés - lövöldözéssel

Az üzletből Szivós újra a délelőtti edzésre vezet.
- Vagy a Kőér, vagy a Tüzér utcában szoktunk edzeni, bár bevallom, könnyebb a dolgom, ha utóbbiban van a délelőtti edzés. Ami általában kilenc óra előtt kezdődik, különböző gyakorlatokkal. Versenyidőszakban például elmaradhatatlan a konditermi edzés, utána pedig másfél órás vízi tréning következik. Itt aztán előfordulhat úszás, taktikai gyakorlás, lövőedzés. Ha nem is dél, de fél tizenkettő is elmúlik már, mire végzünk.
Panaszkodni nincs okom, annál is inkább, mert tudom: rengeteget kell dolgozni a célok eléréséért. És hogy London mennyire foglalkoztat? Természetesen foglalkoztat, de addig előttem és a válogatott előtt is számos feladat áll, amiket nem szabad félvállról venni. Először is ki kell harcolnom a helyemet a nemzeti csapatban, és az előttünk álló világversenyeken szeretnék minél jobban szerepelni. Úgyhogy a 2012-es olimpia még odébb van, de eszembe jut, foglalkoztat.


12:00-13:00 - Ebéd a nagymamánál, ha az ügyek engedik

Az ebéd a nap legjobb része, különösen...
- Különösen, ha a nagymamámnál fogyaszthatom el. Erre nem mindig van lehetőségem, mert valamilyen elintéznivaló mindig akad - ez nem feltétlenül az üzlettel jár, sőt -, így a nagymamám helyett gyakran az ügyes-bajos dolgok után szaladgálok. Viszont ha a nagyszüleimnél ebédelek, akkor egyszerűen képtelen vagyok bármit is kiemelni a kedvenceim közül, mert - mindent szeretek tőle, minden jó, amit készít. Azt hiszem, amikor egy évet az olaszoknál légióskodtam, ez a hangulat, ez a milliő hiányzott a legjobban, annak ellenére, hogy odakint is óriási élmény volt játszani, csak pozitívumok értek. A Recco is sikeres volt - bajnok és kupagyőztes lettem velük, s én kifejezetten jó évet zártam -, de egyre inkább úgy érzem: az itthon kialakított életem miatt távolodik tőlem az újabb légióskodás lehetősége, bár lehet ha jönne egy komoly ajánlat nem mondanák nemet. Volt is nemrég megkeresés, de végül a maradás mellett döntöttem, hiszen nehéz lenne feladni a mostani életemet.

Arra a kérdésre, hogy most akkor üzletember vagy vízilabdázó-e, Szivós így felel:
- Nem is lehet kérdés. Én elsősorban, de másod-, sőt harmadsorban is vízilabdázó vagyok.


14:00-15:30 - "Az alvás a szükséges rossz"

És egy vízilabdázónak pihenésre is szüksége van.
- Ha időm engedi, kora délután, mondjuk az ebéd, s néhány elintézett ügyet követően szeretek lepihenni, mondjuk másfél órát aludni. Úgy vagyok vele, hogy az alvás a szükséges rossz: sportolóként nagyon fontos a regenerálódás, de bosszantó, hogy ilyen sok időt át kell aludnunk az életünkből. Annyi izgalmas dolgot lehetne helyette tenni. Miután kipihentem magam, ismét benézek az üzletbe, de még csak véletlenül sem azért, hogy bárkit is ellenőrizzek, csak jól esik ilyenkor egy kávét meginni. Napi szinten, a mindennapi ügyekbe nekem nem is kell belefolynom, ráadásul olyan társaim vannak ott, akikben maximálisan megbízom. De ugyancsak a pihenésemet szolgálja - igaz, ez hétköznapokon nem lehetséges -, amikor Szigligeten horgászhatok. Lelkes amatőrként élek is ennek a hobbimnak, amikor az időm engedi, bár - nem jelentek nagy veszélyt a halaknak...


19:45-21:30 - Esti edzés technikával, taktikával fűszerezve, előtte angol

A pihenés és az ügyintézés, no meg az üzlet meglátogatása el is viszi a délután nagy részét, sőt, hetente többször angolórákra is jár a sportoló.
- Bevallom, kissé lusta vagyok e téren, a kirótt házi feladatok töredékét csinálom csak meg, de az angoltanárom mindenféle trükköket kitalál, hogy ne tudjam kijátszani mindezt...

Kora este viszont ismét a medencében van jelenése a csapatnak, közöttük természetesen Szivós Mártonnak. Kezdődik az újabb edzés.
- Eléggé sajátságos, de a nap második gyakorlása este nyolc előtt veszi kezdetét, s eltart legalább fél tízig. Ekkora a taktikai, technikai elemek gyakorlására helyezzük a hangsúlyt főleg, ami így is alaposan kifárasztja az embert.


21:30 - Vacsora vagy mozi

- A tréning után nem is maradt túl sok mindenre energiám, de arra azért igen, hogy beüljünk a barátokkal egy étterembe beszélgetni, vacsorázni, vagy elmenjünk, s megnézzünk egy jó filmet a moziban. Utóbbival egyébként úgy vagyok, mint a nagymamám főztjével: annyi jó közül képtelenség kiragadni egyet, s kinevezni kedvencnek...


(forrás: Sport Plusz - A.G.)