INTERJÚK
ÚJSÁGCIKKEK
RÁDIÓS MEGJELENÉSEK
2011/11/15
SZIVÓS: ILYEN JÓ CSAPATBAN MÉG SOHA NEM JÁTSZOTTAM

Félelmetes formában van a Szeged férfivízilabda-csapata, amely - folytatva idei sikersorozatát - vasárnap története első Magyar Kupa-győzelmét is behúzta. A csapat a Bajnokok Ligájában is hibátlanul teljesít, a vasárnapi MK-döntőben pedig a Honvédot verte meg, amely korábban az ország leggazdagabb klubja volt, most viszont hónapok óta tartozik a játékosoknak. Szivós Márton szerint az anyagi problémák mellett a bírók is megnehezítik a Honvéd dolgát, ennek ellenére állítja, hogy még soha nem játszott ilyen jó csapatban.

...
Amíg a szegedieknél szakmailag és anyagilag is stabil lábakon áll a klub, addig a Groupama-Honvédnál komoly gondokkal küzdenek, a játékosok több hónapja nem kaptak fizetést, ezért is nagy szó az, hogy a főleg fiatalokra épülő csapat többek között a bajnok Egert és a Vasast is búcsúztatva bejutott a Magyar Kupa döntőjébe. A fináléban végig vezetett a Szeged ellen, és 12 másodperccel a vége előtt emberhátrányból kapta a mindent eldöntő gólt.

"Gratulálok a Szegednek, igazi profi csapat, élt a lehetőséggel, amit mi és a külső tényezők felkínáltak neki!" - kezdte az értékelést az [origo]-nak Vad Lajos, a Groupama-Honvéd vezetőedzője, aki arra utalt, hogy szerinte a játékvezetők több ítéletükkel is csapatát sújtották a Magyar Kupa-sorozatban. "Nehéz azt feldolgozni, hogy iszonyú erőket mozgósítunk a meccseken, centerünk ellen pedig folyamatosan kontrákat fújnak, érdekes kiállításokat kaptunk az utóbbi időben. A Vasas ellen, a Komjádi-uszodában fél perccel a vége előtt, az Eger elen a rendes játékidő utolsó fél percében és a hosszabbításban is kaptunk kiállítást, valamint a döntőben a Szeged ellen is harminc másodperccel a vége előtt kerültünk hátrányba. Rengetegen hívtak, hogy számukra mi vagyunk az erkölcsi győztesek, és a szimpatikus vesztesek, de elegem van ebből, nem szimpatikus akarok lenni, hanem győztes."

A Honvéd vízilabdacsapata néhány éve még irigyelt klub volt, a korábbi Westel főszponzorként, sőt névadó szponzorként támogatta az akkor Domino-Honvéd néven szereplő együttest. Többszörös olimpiai bajnokokkal volt tele a keret, 2004-ben megnyerte az Euroligát, majd az európai Szuperkupát, a világ egyik legjobb csapata volt, ám két évvel ezelőtt a telekommunikációs vállalat és a csapat útjai különváltak, ma pedig már komoly anyagi gondokkal küzd a klub, több hónapja nem kaptak fizetést a játékosok. Novák Ferenc hosszú évek óta tölti be a szakosztály-igazgatói posztot, vezette a klubot az aranykorszakban, és próbálja megmenteni a csapatot most, a nehezebb időszakban.

"Nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, mert a nyáron több szponzorációs szerződésünk is meghiúsult, miután a cégek, amelyekkel megegyeztünk, úgy döntöttek, hogy inkább a most bevezetett társasági adó keretein belül szeretnék támogatni a klubot, az így keletkezett 30 millió forintos lyukat pedig most nehezen tudjuk befoltozni" - kezdte Novák Ferenc. "Természetesen minden összeg jól jön, amit a klub kap, de a társasági adóból érkező pénzt csak a felnőttcsapat stábjának bérére, valamint az utánpótláscsapatoknál felmerülő költségekre fordíthatjuk."

A szakosztály-igazgató továbbá elmondta, hogy a klub névadó szponzora, a Groupama a gazdasági évet veszi figyelembe a szponzorációnál, azaz januárban és márciusban utalja a szerződésben foglalt összeget. Novák hozzátette: jelenleg úgy tűnik, hogy addig is áll némi pénz a házhoz, november második felében, majd decemberben is kapnak egy-egy havi fizetést a játékosok, 2012-re pedig már aláírt támogatói szerződések vannak, addig kell kihúznia valahogy a csapatnak. "Ugyanakkor csak felsőfokon tudok beszélni a játékosok hozzáállásáról, fantasztikus teljesítményt nyújtanak, a problémák még jobban összekovácsolták a csapatot, és jóleső érzés, hogy most is ugyanígy bíznak bennünk a játékosok."

"Büszke vagyok a csapatra, senki nem gondolt erre rajtunk kívül, hogy idáig eljuthatunk. Csak az eredmény miatt vagyok csalódott, a mutatott játék miatt nem" - mondta Szivós Márton, a Honvéd klasszisa, aki a döntő után a csapatkapitány Gergely Istvánnal dühösen reklamált a zsűriasztalnál az utolsó kiállítás miatt, amiből a mindent eldöntő gólt kapták.

"Ha egy döntőben úgy nyer egy csapat, hogy jobban játszik vagy szerencsésebb, akkor megemelem a kalapom, ugyanakkor egy Magyar Kupa-döntőben a bírói ténykedés nem döntheti el egyik csapat javára sem a meccset, és ez nem a Szeged kritikája. Persze lehet szubjektíven látni az eseményeket, de nem lehet mindig ezzel takarózni. Ezt nem csak mi vettük észre, az uszodában vannak hozzáértő emberek, akik ugyanígy vélekedtek. Hogy miért van így, azt nem tudom" - nyilatkozta Szivós, aki szerint nem kellene megnehezíteni egy olyan csapatnak az életét, amelynek egyébként is köztudottan komoly problémái vannak. Szivós úgy véli, a Honvéd anyagi gondjai inkább negatív reakciókra sarkallnak néhány embert, ugyanakkor a klubnál mindenki példaértékűen áll a kialakult helyzethez.

Vad Lajos vezetőedző Szivóst és Gergelyt emelte ki mint két rangidős, rutinos játékost, akik sokat segítenek a csapatnak. "Ezek a srácok gyerekkoruk óta itt játszanak, itt szocializálódtak, és nem a nyavalygást választották, hanem az összetartást. Más csapatok feltették volna a kezüket, és megadták volna magukat, de ez a Honvéd azért is ér el ilyen sikereket, mert ilyen szellemiségű játékosokból áll. A Magyar Kupa döntőjében az igazságérzetükben sértették meg ezeket a srácokat a bírók, ez a sértettség pedig további dacot fog szülni" - mondta Vad, aki szerint azért is tiszteletre méltó a csapat teljesítménye, mert - a Szegeddel, az Egerrel és a Vasassal ellentétben - egyetlen idegenlégióst sem alkalmaz. "Én nem magunkat emelném ki, hanem az egész csapatot" - reagált Szivós Márton, aki szerint emberileg szerencsésen alakult a Honvéd keretének kialakítása, hiszen ebben a helyzetben is mindenki maximálisan megtesz mindent a sikerért, és tolerálja a másik hibáját. "Az emberi tulajdonságok szerencsés együtthatója ez a csapat. Nap mint nap elcsodálkozom azon, hogy mennyire együtt van a társaság, gyakran egyszerre szólalunk meg, és ugyanazt mondjuk. Játszottam már ennél erősebb és sikeresebb együttesben, de ilyen jó csapatban még soha. Nem tudom, hogy meddig lehet még bírni a pénztelenséget, de ha nem ilyen lenne a csapat, akkor idáig sem jutottunk volna. Bízom benne, hogy az élet ikszre játszik, és akkor szép sikerek elé nézünk."


(forrás: Origo - Kakas Péter)