INTERJÚK
ÚJSÁGCIKKEK
RÁDIÓS MEGJELENÉSEK
2012/02/06
SZIVÓS MARCINAK ELŐRE MEGÍRTÁK A SORSÁT

Vannak, akiknek előre megírták a sorsukat. Közéjük tartozik a pólós Szivós Márton is, akinek az édesapja és a nagypapája is olimpiai bajnok vízilabdázó.

- Elégedett az Eb-bronzzal, vagy fényesebb medálra számított?
- Mint mindig mindenhová, Eindhovenbe is az aranyért mentünk – kezdte a 31 éves Szivós Márton. – Az elődöntőben a Montenegró elleni hosszabbításos vereség után a többiekkel együtt nagyon csalódott voltam. Két nappal később viszont már örültem a bronznak.

- Az Európa-bajnokság elején és a végén is találkoztak a világbajnoki címvédő olaszokkal, s mindkétszer magyar siker született. Különösen a bronzmeccs volt emlékezetes, ahol a három gólos hátrányukat ugyanekkora előnnyé "varázsolták".
- Az utolsó negyedben nagyon felpörögtünk, s egy 6-1-es elsöprő rohammal állva hagytuk a taljánokat. Ez erőt kell, hogy adjon a folytatásra. Apró dolgok, nüanszok döntenek egy-egy fontos összecsapáson. Még többet és még keményebben kell dolgoznunk azért, hogy ezek a mi oldalunkra kerüljenek.

- Egymás után játszották a csoportmeccseket, majd három nap szünet következett az elődöntőig. Sokak szerint ez volt a baj.
- Utólag már nem érdemes ezen sem gondolkodni, sem pedig rágódni. Egyébként sem tudjuk, mi lett volna, ha...

- Szombaton a Kaposvári VK ellen kezdték a bajnoki alapszakasz második körét.
- Én úgy gondolom, hogy egy nagy csapat úgy tisztel(het)i meg a leginkább kisebb fajsúlyú ellenfelét, ha nem félvállról veszi őket, hanem teljes erőbedobással küzd ellenük. A feladat adott: minél több gólt dobni és minél kevesebbet kapni. Játékosként és szurkolóként is mondom; örülök annak, hogy a somogyi megyeszékhely is felkerült az OB I-es térképre, s nagyon bízom abban, hogy ott is maradnak. A játékosedzőjüknek, Bereczki Miklósnak külön is szorítok; sok szép közös évünk volt a Honvéd aranycsapatában. Ráadásul a nagymamám itt született Kaposváron.

- Ha már szóba hozta a felmenőit: édesapja, Szivós István egyszeres, a nagypapája, idősebb Szivós István pedig kétszeres olimpiai bajnok. Utol lehet őket érni?
- Maradjunk annyiban, hogyha az olimpián csak fele azt elérem, amit a nagypapám, akkor nagyon boldog ember és végtelenül elégedett sportoló leszek.

- Az Eb és a nyári londoni ötkarikás játékok között is akad feladat bőven. Ki lesz a bajnok?
- Ha én azt most meg tudnám mondani, akkor nem kellene kiírni a bajnokságot...

- Akkor módosítsunk a kérdésen: mely csapatok érhetnek oda a dobogóra?
- Az első öt helyen álló együttes közül bármelyik, vagyis a Magyar Kupa-győztes, eddig még veretlen Szeged Beton VE, a bajnoki címvédő ZF Eger, a Bp. TEVA Vasas-Uniqa, a Szolnoki Dózsa-Közgép és mi, azaz a Bp. Groupama-Honvéd. A többi csapat más kategóriát képvisel, bár a Debrecen-Fujitsu képes lehet meglepetés(ek)re. A pillanatnyi forma dönt majd az érmek sorsáról.

- A Magyar Kupában ezüst jutott a Honvédnak.
- Azért dolgozunk, hogy a bajnoki sorozatban is minél előrébb végezzünk. Az igazi persze az lenne, ha itt is összejönne valamilyen medál.

- A hazai pólós pontvadászatban pontosan tucatnyi olimpiai bajnok szerepel hét alakulat színeiben. Ez azt jelentené, hogy a magyar bajnokság lenne a legerősebb az egész világon?
- Hogy a legerősebb-e, arra nem mernék megesküdni, de tény, hogy azok közé tartozik. Az viszont egészen biztos, hogy a legkiegyensúlyozottabb.

- Sokan vannak – köztük ismert pólósok is –, akik semmiért sem hagynák ki a hagyományos nyári Pek-Snack Balaton-átúszást.
- Egyszer már jómagam is lelkesen áttempóztam Révfülöpről Balatonboglárra, s valóban azt tapasztaltam, hogy olyan különleges élményt jelent, ami semmi máshoz nem hasonlítható. Tervezem, hogy a közeli és a távoli jövőben is ott leszek majd az elszánt próbázók között.A KSI-ben kezdett pólózni, amellyel a serdülők között háromszor is bajnok volt (1996, 1997 és 1998), s kupát is nyert (1996).

A Honvéd csapatával - amelynek egyetlen idény kivételével 2000 óta a tagja – ötszörös bajnok (2001–2005), egyszeres ezüstérmes (2007), kétszeres bronzérmes (2008 és 2009). Háromszoros Magyar Kupa-győztes (2000, 2006 és 2010), egyszeres kupaezüstérmes (2011). Az Euroligát, illetve annak elődjét, a Bajnokok Ligáját 2004-ben megnyerték, három alkalommal pedig (2002, 2003 és 2005) döntőt játszhattak.

A 2005/2006-os szezonban a Pro Recco csapatában játszott, amellyel olasz bajnok és kupagyőztes volt, s elhódították a Bajnokok Ligáját is.

Az ifjúsági Európa-bajnokságon 1997-ben aranyérmes, két évvel később bronzérmes, ugyancsak két év elteltével a junior világbajnokságon szintén bronzérmes, 2003-ban pedig Universiade-győztes volt.

Kétszeres vb-ezüstérmes (2005 – Montreál és 2007 - Melbourne), Európa-bajnoki ezüstérmes (2006 - Belgrád), Eb-bronzérmes (2012 - Eindhoven), Világliga aranyérmes (2004 - Long Beach), Vl-ezüstérmes (2005 - Belgrád), Világ Kupa-ezüstérmes (2006 - Budapest).


(forrás: sonline.hu - Fenyő Gábor)