INTERJÚK
ÚJSÁGCIKKEK
RÁDIÓS MEGJELENÉSEK
2012/07/20
AMIKOR A GYEREK LŐ...

Már Athén és Peking előtt is tagja volt a keretnek Szivós Márton, ám nem adatott meg neki, hogy elutazhasson a játékokra. Londonban viszont ott lesz, valóra váltva gyerekkori álmát.A válogatottságot nem arra osztják, hogy valaki mennyi időt töltött el a csapatnál, hanem hogy milyen teljesítményt nyújt. Ám mikor Szivós Márton bekerült a londoni olimpiai csapatba, mindkét ok miatt az volt az első gondolatunk, hogy megérdemelte. Az ősztől Szegeden pólózó szélső sokak szerint már Athénban és Pekingben is ott lehetett volna.

"Nemcsak a legutóbbi, hanem az elmúlt négy évnek is úgy vágtam neki, hogy az olimpiai csapatba kerülés volt a célom, hogy közel kerüljek a gyerekkori álmomhoz, az olimpiai bajnoki címhez" - mondta Szivós.

A nagy cél felé vezető úton sokat segített, hogy az aktuális ciklusban Szivós rendre ott volt a különböző világversenyeken, ám szerinte ez csak alapot adott, a londoni repülőjegyet a nyári felkészülés során kellett megváltania. Előbb a klubjában, majd a keretedzéseken nyújtott teljesítménnyel - ezek ugyanis egymásra épülnek.

"Amikor elhangzott a nevem, nem megkönnyebbülést éreztem, hanem boldogságot, és nem azért, mert utazom az olimpiára, hanem a gyerekkori álmom miatt - hangsúlyozta Szivós. - Ha megkérdezünk egy vízilabdázó magyar gyereket, nemcsak az a célja, hogy válogatott legyen, hanem már távolabbra néz: amikor kapura lő, azt gondolja, olimpiai döntőt játszik, és győz. Ez még felnőttként is sokszor bevillan, ez is kell ahhoz, hogy sikeresek legyünk."

A válogatottban 2003-ban bemutatkozó Szivós az elmúlt évtizedben a válogatott mellett két szupercsapatban is megfordult, hiszen 2004-ben a Honvéddal Euroligát nyert (szerzett még három második helyet is), 2006-ban pedig a Reccóval ezüstérmes volt, és a négyes döntő legjobb játékosának választották. Nem mellesleg egyetlen légiósszezonjában olasz bajnok és kupagyőztes lett, az első osztályú edzők pedig a legjobb légiósnak választották.

Érdekesség, hogy a magyar bajnokságban gólkirályi címet is szerző pólós Varga Dánielhez hasonlóan a válogatottban nem klubbeli posztján, hanem elsősorban védőként szerepel, illetve mostanság második centerként.

"Nagyon örülök, hogy több poszton is bevethető vagyok - mondta Szivós. - Mindig azt a feladatot kell megoldani, amit ránk bíznak. Éppen azért jó ez a válogatott, mert senki sem azt nézi, neki mi a jó, nem az a fontos, hogy mi adjuk a gólkirályt, a legjobb játékost vagy a legjobb kapust - mi az olimpiát akarjuk megnyerni."


(forrás: Rác Benedek Balázs - Nemzeti Sport)