INTERJÚK
ÚJSÁGCIKKEK
RÁDIÓS MEGJELENÉSEK
2012/07/25
CSALÁDI HAGYOMÁNY: ARANYÉRT UTAZIK LONDONBA SZIVÓS MÁRTON

A család nyolcadik olimpiai érméért utazik Londonba Szivós Márton, az A-Híd Szeged Beton VE 30 esztendős vízilabdázója. Az indulás előtt a medál típusát is meghatározta: a pólócsapat tagjaként egyértelműen aranyra fáj a foga.A Szívós család hazánk egyik legnagyobb olimpiaiérem-halmozója. A vízilabdában remeklő dinasztia tagjai közül a nagypapa, a szegedi születésű és 12 éves koráig itt élő idősebb Szívós István (1920–1992) három olimpián vett részt, 1948-ban éppen az idei játékok helyszínén, Londonban ezüstérmes lett, ám 1952-ben, Helsinkiben és 1956-ban, Melbourne-ben is a dobogó legfelső fokára állhatott fel a válogatott tagjaként.

Fiának, Szívós Istvánnak (64) éremből eggyel több, aranyból eggyel kevesebb jutott: 1968-ban Mexikóvárosban harmadik, 1972-ben Münchenben második lett, mielőtt elérkezett a csúcsponthoz, az 1976-ban, Montrealban nyert aranyhoz. Negyedik olimpiáján, az 1980-as moszkvai játékokon mindezt megfejelte még egy bronzéremmel.

Hozzájuk csatlakozhat az unoka, Szivós Márton (aki már rövid i-betűvel írja vezetéknevét): az A-Híd Szeged Betonhoz nyáron aláíró játékos élete első ötkarikás eseményére készül.

– Felemelő érzés volt, amikor kiderült, én is a 13 fős csapat tagja lehetek – mondta lapunknak Szivós Márton. – Édesapám sokszor sztorizott az olimpiáról, mesélt a hangulatról, a meccsekről. Gyermekkori álmom, hogy olimpiai bajnok legyek a magyar válogatottal, a kerettagsággal ehhez kerültem egy lépéssel közelebb.

A szélső elárulta, a család olimpiai érmeit édesapja őrzi, kisgyermekként többször is nézegette, kezében foghatta a szülő, nagyszülő medáljait. Egyszer egy aranyat el is loptak tőlük, ez azonban később visszakerült hozzájuk.

A több poszton is bevethető, 30 esztendős pólós már 2004-ben és 2008-ban is közel volt a részvételhez, akkor azonban az utolsó szűkítésekkor kikerült a keretből.

– Érettebb, rutinosabb, jobb játékos lettem, ez is kellett ahhoz, hogy ezúttal utazhatok. Nem mondok újat azzal, hogy a magyar csapatnak csak az aranyérem lehet a célkitűzése, ez minden játékos vágya. Az egyik legnagyobb rivális szerbek ellen játsszuk a nyitómeccset, de összesen 5-6 csapat is esélyes lehet az aranyra. Hiszek benne, hogy végül mi állhatunk fel a dobogó legfelsőbb fokára – tette hozzá.


(forrás: Gyúrós István - delmagyar.hu)