INTERJÚK
ÚJSÁGCIKKEK
RÁDIÓS MEGJELENÉSEK
2013/01/08
ÖTCSILLAGOS VALLOMÁSOK: TÜRELEM

Ritkán gondolunk a türelemre, mint erényre, pedig minden érdemleges cél elérésének egyik fontos feltétele. A türelem nem passzív állapot, épp ellenkezőleg, az erőfeszítések összpontosítása. Egyetérthetünk Márai Sándorral: "Az élet igazi nagy vállalásai legtöbbször nem hőstettek, hanem türelemjátékok." Az Elixír magazin decemberi számában Szivós Mártont kérdezték a türelemről."A versenysporthoz és a sporthoz általában elengedhetetlen a kitartás és az alázat, de ennek szerintem nincs igazán köze a türelemhez. A belső motiváció megteremti azt, hogy kitartóak legyünk, ha el akarunk érni valamit. Az emberi kapcsolatoknak nagyon fontos része a türelem, elengedhetetlen az alkalmazkodás, ami nem egyenlő a megalkuvással.

Nálunk is a vízilabdában, a csapatsportban nagyon nagy szerepet jászik az egymáshoz való alkalmazkodás. Hiszen mindannyian más személyiségek vagyunk, mégsem lehet mindig azt csinálni, amit mi szeretnénk.

Mégis úgy gondolom, hogy számomra a türelem bizonyos szinten negatív dolog. Az ember állandóan ki van téve olyan dolgoknak, amelyek ha nem hátráltatják is az életét, de korlátozzák. Nem vagyok türelmes, amikor úgy érzem, hogy az időmet pazarolom a dugóban, ügyintézés közben, sportbanállásnál. Nem szeretek dudálni, ha autóval megyek, miért siettetnék másokat? Gyakran felbosszant, ha mások rám dudálnak, mert nem abban a ritmusban haladok, amit a mögöttem lévők elvárnának.

És persze vannak helyzetek, amikor türelmesnek kell lenni, amíg megérik egy folyamat. Ha tudjuk, hogyan zajlik le egy csapatépítés, mondjuk a sportban, akkor nem nevezném negatívumnak a türelmet. Az ember akkor türelmetlen, ha nem úgy mennek a dolgok, ahogy ő szeretné. Az a jó, ha mennek maguktól. Bármennyire felgyorsult is a világ, a türelemmel gazdálkodnunk, és élnünk is kell vele. Ami fontos nekünk, és látjuk az értelmét, abban türelmesek vagyunk. Az értelmetlen időrablást viszont nehéz elviselni."(forrás: Elixír magazin - Szentgyörgyi Rita)